0

Kuchnia restauracyjna i bezpieczeństwo

Przynajmniej kilka razy w roku dostajemy pytania od właścicieli restauracji, dotyczące tego jak przygotować się do kontroli PIP Opole. W zdecydowanej większości przypadków osoby te chcą uzyskać informacje o tym, jak należy przygotować swoją kuchnie, aby bez problemów przeszła szczegółową inspekcję. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, przygotowana została krótka instrukcja, która może być bardzo pomocna dla wszystkich, prowadzących działalność gastronomiczną.

Wielkość pomieszczenia

To jeden z najważniejszych czynników, które należy brać pod uwagę kiedy przygotowujemy się do kontroli. Nie w każdych warunkach potrzebna będzie wielka kuchnia. Dla małych lokali bardzo dobrze sprawdza się niewielka kuchnia, w której pracuje kucharz i pomocnik. Jednak jeżeli do czynienia mamy z większym obiektem, konieczne jest zapewnienie odpowiednio dużej powierzchni, zapewniającej wygodne pracowanie, bez ryzyka narażenia się na problemy z poruszaniem się.

Wyposażenie

Każdy wie że praca jest bezpieczna między innymi wtedy, kiedy mamy nowoczesne i sprawne narzędzia. Nie inaczej jest w kuchni. Kontrola z Inspekcji Pracy Opole bardzo dokładnie sprawdza stan technicznych wszystkich kuchennych urządzeń i pomocy. W szczególności dotyczy to piecyków, piekarników, zmywarek i innych. Pamiętać należy o tym, że każde z tych urządzeń powinno regularnie przechodzić kontrole techniczne i musi być poddawane odpowiednio częstym konserwacjom. Szczególnie ważne jest zapewnienie pracownikom, a pośrednio i gościom właściwych, czytaj bezpiecznych dla zdrowia garnków. Właściwym wyborem są te ze stali szlachetnej. Po odzierane teflonowe patelnie, brudne brytfanny i zanieczyszczone sztućce to jedne z częstszych problemów, z którymi zmagają się lokale gastronomiczne.

Produkty żywnościowe

Kuchnia jest miejscem obróbki żywności. Pomimo tego powinny zostać specjalnie wydzielone miejsca, w których będą wykonywane konkretne prace. Rozbiórka mięsa, mycie jaj, obieranie warzyw. Takie stanowisko robocze powinno być wyposażone w szczelnie zamykane kubeł na odpadki, zlew, a blat roboczy wykonany z trwałego i bezpiecznego materiału. Produkty żywnościowe przechowywane w zamrażarkach, lodówkach i chłodniach muszą być dokładnie opisane datami zapakowania. Każdy bez wyjątków. O tym bardzo często zapominają kucharze, pomocnicy, jak również właściciele firm.

Ubranie pracowników

Pracując w kuchni szczególnie należy dbać o higienę, oraz własne bezpieczeństwo. Dlatego tak istotny jest odpowiedni dobór środków ochrony indywidualnej. Dla pracowników w kuchni oznacza to właściwe obuwie antypoślizgowe, rękawice, ubrania z długimi rękawami i długimi nogawkami. Chroni to kończyny przed pryskającym tłuszczem, a także zabezpiecza przed zranieniem nożem lub oparzeniami.

Urządzenia w kuchni

Do każdego ze znajdujących się w kuchni urządzeń musi być przygotowana instrukcja BHP opolskie. Najlepiej zakupić jedną z gotowych i czytelnych instrukcji dla gastronomii.

Dodaj komentarz