BHP - przestrzeganie obowiązkiem pracownika
0

Temperatura w miejscu pracy

Praca w wysokich temperaturach sprawia, że to pracodawca powinien zadbać o to, aby pracownicy mieli zapewnione niezbędne ilości napojów, pozwalające bezpiecznie im przepracować całą dniówkę, a jednocześnie aby nie tracili swojej efektywności. Najczęściej dostarczanym napojem przez pracodawcę jest woda mineralna, która może być butelkowana, lub nalewana z dystrybutora. Woda dla pracowników nie powinna podlegać ograniczeniom.

Posiłki dla pracowników

Czasami pracodawca powinien również zapewnić swoim pracownikom posiłki regeneracyjne, które muszą spełniać określone wymogi dotyczące zaspokojenia dziennej dawki kalorii. Ocena ryzyka zawodowego Opole, a także pozostałe normy jasno określają, które zawody są uprawnione do otrzymywania takich posiłków. Co może być posiłkiem regeneracyjnym podawanym pracownikom? Opcji jest kilka. Kontrola z inspekcji pracy Strzelce Opolskie akceptuje każde z nich, dlatego nie powinniśmy się obawiać tego w jaki sposób zostanie to zinterpretowane.

Talony na posiłki

Osoby wykonujące pracę w pobliżu jadłodajni i stołówek, mogą otrzymywać specjalne talony upoważniające ich do odbioru ciepłego posiłku w konkretnym lokalu. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, które jest lubiane także przez samych pracowników. Pozwala ono im zjeść posiłek w komfortowych warunkach, dając tym samym chwilę do odpoczynku. Wartość energetyczna posiłków powinna ściśle odpowiadać zapotrzebowaniu. Nie będzie z tym jednak trudności, gdyż większość takich stołówek posiada menu dopasowane do niezbędnego bilansu kalorii pracowników fizycznych.

Konserwy

Inna opcja, która z kolei jest wykorzystywana podczas pracy w terenie do zaopatrzenie pracowników w konserwy i posiłki gotowe do spożycia po podgrzaniu. Zaletą tych posiłków jest możliwość bardzo ciekawego urozmaicenia diety, oraz dostarczenia zróżnicowanych składników odżywczych. By spożywanie posiłków regeneracyjnych w postaci konserw było wygodne, należy przygotować pomieszczenie socjalne dla pracowników, oraz wyposażyć ich w urządzenie do podgrzewania posiłków – np. kuchenkę mikrofalową.

Dodaj komentarz